top of page

Human Design Nedir?

Güncelleme tarihi: 2 Şub 2022

İnsan Tasarımı Sistemi olarak da bilinen Human Design Sistemi nedir? Human Design Sistemi bize ne anlatır ve bunları bilmek bize ne sağlar? Haydi biraz tüm bunların cevaplarından bahsedelim...


Human Design sistemi, kadim öğretiler ve modern bilimin sentezlenmesiyle ortaya çıkan bir kendini tanıma aracıdır. Astroloji, Hindu-Brahmin çakra sistemi, Kabala, I Ching gibi kadim öğretilerden ve kuantum fiziği, biyokimya ve genetik gibi modern bilimlerden yararlanmaktadır.


Tüm bu öğretilerin senteziyle hepimizin eşsizliğini fark etmemizi ve kendi bireysel varlığımızı keşfetmemizi sağlayan, bize yaşam kalitemizi yükseltebilecek pratik ve deneyimsel ipuçları sunan, bunları deneyimledikçe tutarlılığına hayran olduğumuz muazzam bir kendini tanıma aracı olarak düşünebiliriz Human Design’ı.


Kendi doğamızı, yetenek ve yatkınlıklarımızı derinden tanımamıza, evrenle daha kolay uyumlanmamıza ve tatmin dolu bir hayata geçişimize öncülük eder. Sistem aslında bize kendi kullanım kılavuzumuzu sunar, sonrası bize kalmıştır. Bize sunulan bilgileri kendi günlük deneyimlerimize dahil ederek, sistemin bizim için işe yarayıp yaramadığını kendimiz test ederek yolculuğumuzu derinleştirebiliriz. Bu açıdan bakıldığında Human Design, deneyimsel bir öğrenme süreci olan mantıksal ve ampirik bir sistemdir.


Human Design sisteminin bilimsel temellerinden biri, Nötrino olarak bilinen parçacıklardır. Evrende sürekli hareket ve akış halinde olan Nörtinolar, maddelerin içinden geçebilen ve bilgi taşıma kapasiteleri olan parçacıklardır. Doğumumuzdan yaklaşık 3 ay öncesi ve doğum anında bedenimizden geçen Nötrinoların taşıdığı bilgilerle her birimizin varoluşu şekillenir.


Ve bu bilgilerle varoluşumuzun “kullanım klavuzu” oluşur.


Bu kullanım kılavuzu, bize kim olduğumuz gerçeğiyle mükemmel uyumlu bir şekilde yaşama fırsatı sunar ve bizim dışımızdaki dünyayla etkileşimlerimizde karşılıklı ahengi nasıl yakalayabileceğimizi gösterir. Yeteneklerimizi, becerilerimizi ve potansiyelimizi derinlemesine tanımamızı sağlayarak, bize bunları gerçekleştirmeniz için net bir yol haritası sunar.


Bireysel varoluşumuzun duyarlı ve koşullanmaya yatkın olduğu çevresel etkiler konusunda farkındalık kazanmamızı sağlar. Kendi özümüze uygun yaşayabilmek ve hayat amacımızı gerçekleştirebilmek için, kendi içsel rehberlik sistemimizle (yani doğru karar alma mekanizmamızla) bağ kurmamızı kolaylaştıran pratik teknikler sağlar.


Human Design, kendi gerçeğimizi keşfetmemize rehberlik ederken, kendimizi olduğumuz gibi kabul etmemizi ve özümüzü şefkatle kucaklayarak kendi doğamıza teslim olmamızı kolaylaştırır. Bu nedenle kendi tasarımıyla tanışan ve temel düzey analizini dinleyenlerde yoğun bir rahatlama/ferahlama hissi olur. Çünkü tasarımımızla tanışmak bizi belli kalıplara sokmaktan çok, kendi doğamıza uygun yaşayarak ulaşabileceğimiz potansiyellerimizi işaret eder ve tüm şartlanmalarımızdan uzaklaşarak kendimiz olabilme konusunda bizi cesaretlendirir. “Kim olduğumuzu” aslında içsel bir şekilde bildiğimizi bize hatırlatır ve “kim olmamız gerektiğini düşünmek” yerine artık “gerçekte olanı deneyimlemeye” teşvik eder.


İçinde yaşadığımız sistem hepimizi homojenleşmeye zorladığı için doğuştan itibaren çeşitli şartlanmalarla yaşarız. Aile, eğitim sistemi, sosyal çevremiz, toplumsal normlar en temel şartlanma sebepleri olabilir. Bu şartlanmalardan sonra gerçek benliğimizi deneyimleyebilmeye yetişkinlik döneminde niyet ettiysek, bu zorlu bir yol olabilir. Öncelikle “şartlanmalardan arınma süreci” ne ihtiyaç duyarız. Bu sürecin ilk aşaması, hayat boyu bizi özümüzden uzaklaştıran çevresel koşullanmalarımızı, bunlarla şekillendirdiğimiz alışkanlıklarımızı fark etmemizdir. İkinci aşamada ise artık farkında olduğun “sen olmayan” karar ve alışkanlıklarından uzaklaşabilmek ve “salt” öz benliğimize kavuşabilmektir. Kendi içimizde yaşayarak başladığımız bu dönüşüm yolculuğunu çevremizle paylaşmaya başladığımızda, direnç ve eleştirilerle karşılaşabiliriz... Kendimiz olmak cesaret ve kararlılık gerektirecektir.


Bu noktada şunu hatırlatmak istiyorum; hayat boyu olmadığın bir şey olmaya çalışmak, yaradılış olarak başa çıkmak için donanımlı olmadığın şeylerle baş etmeye çalışmak çok daha zor. Üstelik yolun sonu da aydınlık değil... İlkinin zorluğu sonucunda otantik doğamızı yaşamanın getireceği tatmin, tüm zorluklara kesinlikle değer.


Hayat amacımızı ancak kendi doğamıza ve ihtiyaçlarımıza uygun yaşayarak gerçekleştirebileceğimiz, bu şekilde evrene sunabileceğimiz en yüksek katkıyı sağlayabileceğimiz gerçeği, bu süreçte bizi motive edecektir. Bu yolculukta özümüze uygun doğru seçimler yapmak, bizi daha canlı, daha samimi, daha gerçek ve tatmin dolu bir yaşama, daha iyi bir sağlığa, daha huzurlu ilişkilere ve profesyonel yaşamınızda başarı ve doyuma götürür. Bu gerçeğe teslimiyet, günlük yaşamın bir parçası olan korkuları ve stresleri azaltır, hatta ortadan kaldırır.


Ve kendi Human Design yolculuğumun bendeki yankısı ile bitirmek istiyorum bu yazıyı: Human Design sistemi bana; her şeyin enerji olduğunu, içinde yaşadığımız bu sonsuz enerji evreninde her şeyin her an bir akış halinde olduğunu, bu akışın bizim kontrolümüzün çok çok ötesinde bir mekaniğe sahip olduğunu, her birimizin bütünün vazgeçilmez birer parçası olduğumuzu, hepimizin evrene birer hediye olduğunu, evrende her birimiz için ayrı ayrı, sadece bizim, sadece kendimiz olarak doldurabileceğimiz boşluklar olduğunu ve bireysel tekamül yolculuklarımızın yegane amacının “kendi hayat amaçlarımıza uyanarak ve kendi özümüze teslim olarak bu boşlukları kolaylıkla doldurup, hak ettiğimiz tahmin, huzur, başarı ve sürprizlere ulaşmak” olduğunu hatırlatıyor.


Son olarak, kendi bireysel deneyimime katkısı, bu alanda çalışan diğer uzmanların şahit olduğum dönüşüm hikayeleri ve tasarımını anlattığım tüm danışanların yorumlarına dayanarak şiddetle tavsiyemdir, kendi varoluşunu ve varoluş amacını bir de Human Design perspektifinden dinlemelisin!


Henüz bu yolculuğa başlamadıysan, bu linkten ücretsiz beden grafiğini çıkartıp, bu konudaki instagram paylaşımlarımı inceleyerek yolculuğa başlayabilirsin. Kendine farklı bir perspektiften bakmak ve daha derinden tanımak istersen de, tasarımının bütünsel yorumlaması için benden bireysel tasarım anlatım seansı ya da tasarım raporu talep edebilirsin! Link hemen aşağıda...

Bloğuma ekleyeceğim yeni içeriklerden haberdar olmak istersen de sayfama abone olmayı unutma.


Sevgiyle,

Firdevs








309 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Post: Blog2 Post
bottom of page